Varför fikar ni så länge?

coffeeNu vet jag att många av min läsare kommer tycka helt annorlunda, men jag sitter och funderar på vad ordet “fikarast” egentligen betyder. Jag är självklart fullt medveten om vad det går ut på. Det här med fikaraster är obligatoriskt för det flesta arbetare i Sverige och ännu mer om du arbetar på kontor.

Vad är då en normal längd på en fikarast? För mig handlar det om att ta en bensträckare, gå på toaletten, ta en kopp kaffe och utbyta lite ord vid kaffeautomaten. Finns det kaka kan jag gärna roffa åt mig en sådan, men lunkar sen tillbaka till min plats inom 10 minuter.

Så har vi de här människorna som gärna fikar bort halva dagen. På ett sätt bryr jag mig inte, deras arbetsuppgifter påverkar inte mig eller mitt jobb personligen, men jag kan inte hjälpa att bli tok-frustrerad över att se att detta beteende accepteras.

Jag förstår att man inte alltid har arbete upp över öronen, men det flesta skulle nog motsäga sig om jag tog en timmes betald “paus” för att gå hem och lägga tvätten i maskinen, ta ut köttfärs på tining och kanske passade på att ta en dusch. Jag bor nära, jag skulle hinna om jag ville.

Det är inte meningen att gnälla egentligen, kanske är jag mest trött och har själv så pass mycket arbetsmoral att jag tycker det ser fult ut att fika alldeles för länge. Det är betald tid. Tid som företaget betalar dig för att du ska göra dom nytta, få dom att växa och komma framåt och där sitter du och knaprar på en torr kanellängd och sörplar ditt kaffe. Man kan äta vid bordet också, man får akta smulor, men de är fullt möjligt.

Jag kanske borde släppa min bitterhet och göra likadant? Något säger mig att jag kanske skulle bli mer lycklig. Alla blir väl lyckliga av fika?