Påsk i Sverige

Hur många vet egentligen varför man firar påsk i Sverige? De som har vuxit upp med söndagsskola eller går i kyrkan och följer kyrkoåret vet troligen, men väldigt många tänker sällan på ursprunget alls.

De flesta upplever idag påskhelgen som en välkommen ledighet, oftast i samband med härligt vårväder. Man äter ägg i olika former, barnen kanske går påskkäring och lämnar påskbrev till grannarna, men varför? Det finns många spännande anledningar till hur traditioner uppstår.

Varför påsk?

Ursprunget till påsken kommer från judendomen. Judarna firade uttåget ur Egypten, som man kan läsa om i Gamla testamentet. Det är alltså en mycket gammal tradition. Efter Jesu död tog de kristna upp en tradition och firade minnet av Jesus. Det är med andra ord två helt olika saker som firats men dessa råkade sammanfalla under ungefär samma tidpunkt på året.

Från detta till idag har mycket hänt. Äggen äts för att man traditionellt fastade fram till påsk men då fick man äta igen. Dessutom är ägg en symbol för liv.

Påskkäringen då? Det är faktiskt en kvarleva från det hedniska och har inget med religionen att göra. Man trodde att häxor flög till Blåkulla på skärtorsdagsnatten före långfredagen då Jesus avrättades.